Seminarer

Seminar om 2. Verdenskrig

Onsdag 15. maj 2024 kl. 10.00-16.00
Sted: Saxild Kulturhus
Rudevej 100, 8300 Odder

Pris: kr. 300 for medlemmer af Lokalarkiver i Østjylland, SLA og ODA, kr. 500 pr. dag for andre. Prisen er inkl. fuld forplejning. Faktura udsendes efter kurset.

Tilmelding via formularen nederst på siden senest den 8. maj 2024.

Program:

Kl. 10.00 – 10.30 – Kaffe/te + rundstykker

Kl. 10.30 – 12.00 – I Kløerne på Gestapo ved Simon Ryvang True, Museum Østjylland

Kl. 12.00 – 12.40 – Frokost

Kl. 12.40 – 14.10 – Kilder til besættelsestiden ved Per Hundevad Andersen, Danskernes Historie Online

Kl. 14.10 – 14.30 – Kaffe/te + kage

Kl. 14.30 – 16.00 – De forsvundne nazidokumenter, tyveriet fra Rigsarkivet og Den sande historie om storstikkeren Sven Hazel ved Martin Q. Magnussen, amatørhistoriker og politimand

I Kløerne på Gestapo

I kølvandet på augustoprøret i 1943 blev der etableret et udøvende tysk politi i Danmark. Snart kom der rutinerede tyske politifolk til hele landet.

I Østjylland fik det tyske sikkerhedspoliti hovedkvarter i kollegium 4 og 5 på Aarhus universitet. Herfra førte Gestapo en indædt kamp mod modstandsgrupper i hele Midtjylland og konsekvenserne blev enorme. Snart blev den ene modstandsgruppe efter den anden taget. Dette gik blandt andet ud over Hornsletgruppen, Hvidstengruppen og Langåsabotørerne.

I dette foredrag vil Museumsinspektør Simon Ryvang True tegne et billede af den berygtede organisation og dens arbejde gennem personskildringer. Vi ser historien udfolde sig i en vekselvirkning mellem ofre, gerningsmænd og andre indblandede, mens vi får en dybere forståelse for hvem menneskene var, der var ansat ved Gestapo og hvordan organisationen udviklede sig markant i løbet af de sidste besættelsesår.

Foredragets geografiske fokus er Djursland og Randersegnen.

Kilder til besættelsestiden

Der er stadig den dag i dag stor interesse for 2. Verdenskrig og ikke mindst besættelsestiden i Danmark. Man har aner eller familie, der blev involveret på en eller anden måde. Samfundet var tilsyneladende splittet, og under og måske særligt efter befrielsen var følelserne stærke omkring både dem, der gjorde modstand, og dem, der samarbejdede med tyskerne. Per Hundevad Andersen gennemgår en række kilder, der belyser personalhistorien under besættelsen.

De forsvundne nazidokumenter, tyveriet fra Rigsarkivet og Den sande historie om storstikkeren Sven Hazel

Foredraget vil handle om opklaringen af det gigantiske tyveri på Rigsarkivet og ikke mindst den efterfølgende jagt på sandheden, hvor flere prøver at stoppe den nysgerrige betjents færd.

Det var Martin Magnussen, der som amatørhistoriker og politimand, kom på sporet af de omfattende tyverier og fik skandalen til at rulle. I 2019 udkom bogen “De forsvundne nazidokumenter”.

På baggrund af bogen blev daværende fungerende kulturminister Ramus Prehn (S) kaldt i samråd, og han krævede en tilbundsgående undersøgelse.

Martin Q. Magnussen afslører, at det langt fra er hele sandheden, der kom frem ved retssagen i 2013 – snarere tværtimod. De to tyve – begge med tilknytning til Hells Angels og nazi-veteranmiljøet i København – erkendte forbrydelsen og blev idømt henholdsvis et år og ni måneder og to år, for tyveriet af tusindvis af dokumenter om de danske østfrontsfrivillige under 2. Verdenskrig. Dermed forventede Rigsarkivet og offentligheden, at den sag var lukket. Men Martin Q. Magnussen ville det anderledes.

Få dage efter at bogen om tyveriet fra Rigsarkivet udkom, fik Martin Magnussen nye oplysninger om sagen. Det kom frem, at en arkivmedarbejdet fra Rigsarkivet tilbage i 70’erne havde stjålet hele straffesagen mod den danske succesforfatter Sven Hazel. Sagen vendte op og ned på alt det man troede man kendte til, og opdagelsen blev startskuddet til bogen “Den falske løjtnant”. 

Hent invitationen i printvenligt format herunder.